Archívum: 201608 (3)

Tevékenységtérkép

Bicskakulcs, csomagtér világítás

Az autóban bármilyen vezetékekkel kapcsolatos munka szenvesés. Szét kell szedni a burkolatokat, a kábelkörbács rögzítőket, szétbontani a korbácsokat, kapcsolási rajzot nézegetni, blankolni, forrasztani, mindezt egzotikus testhelyzetekben, vigyázva a kárpitra. Utólag azt is megbánom hogy belekezdtem, de amikor hosszú ideje nem csináltam, vágyom rá. Úgy érzem, pikk-pakk megvan.

Legutóbb a nyomkövetőt szereltük be, de azt segítséggel és inkább csak ideiglenesen odakendácsoktuk. Nem lett az igényesség szobra. Azelőtt talán még az Oplebe szereltem központi zárat, de már elfelejtettem mekkora szívás volt.

Lett egy szabad szombatom és elhatároztam hogy beszerelem a frissen vásárolt bicskakulcsos központi zár vezérlőt, a nyomkövetőhoz tartozó indításgátlót, a zenéhez a táp- és hangszórókábeleket, valamint a LED szalagot a csomagtartóba. Nyilván nem fért bele minden. Lássuk meddig jutottam.

A fenti képen a beszerelendő anyagok listája.

A napot a kolcsmásolónál kezdtem, ahol a bicskakulcsba való nyers szárra rámásoltattam az eredeti kulcsot. Nyitja az ajtót, indítja a motort. A meglepetés akkor ért amikor ki akartam venni, azt ugyanis nem lehetett, a kucs beragadt a gyújtáskapcsolóba. Ennek az autótípusnak a sajátossága, hogy a kulcs kivételéhez határozottan befelé kell nyomni a kulcsot, ezután fordul el abba az állásba ahonna ki lehet húzni. De sajnos a kulcsszár amit kaptam a készlethez, 3 mm-el rövidebb mint a gyári emiatt a bicskakulcs háza megakadt a zárban mielőtt elfordult volna. Ki kellett csavarozni a szárat a bicskából, csak ezután szabadult ki. Mindegy, ezzel majd késpbb foglakozom.

A szerelés a kárpitok eltávolításával kezdődik, ami mindig izgalmas, sosem lehet tudni, hogyan is jön szét valójában. Hosszas óvatos feszegetés, patent kiütögetés után eltávolítottam a pótféklámpát, a kalaptartót és a kábelkörbács rögzítőit.

A központi zár vezérlője a csomagtartóban található ami szerelhetőség szempontjából üdvözlendő dolog. Gyárilag van helye egy másik doboznak is, oda fogom rögzíteni a vezérlőegységet. Szeretem amikor nem nekem kell szétfúrni a karosszériát, hanem vannak kialakítva rögzítési pontok amit használhatok,

A vezetékköteg szétbontása és a kapcsolási rajz megfejtésre után felszereltem a dobozt, odaillesztettem a vezetékeket, méretre vágtam, blankoltam és forrasztottam. Az összeszerelés előtt természetesen mindent kipróbáltam úgy a levegőben lógva.

A távirányítónak van csomagtér nyitó funkciója, ehhez vettem is mágneses felpattintót ami meg tudja húzni a csomagtérnyitó bowdent de sehogy sem találtam neki helyet. Egy régebbi központi zár motor viszont pontosan illeszkedett a csomagtérfedél egyik zugába úgyhogy inkább azt választottam.

A vezetékeket igyekeztem a gyári kötegekben, gégecsövekben húzni, legtöbbször sikerült is. Ezekkel viszont rengeteg idő elment, az indtásgátlóba már nem tudtam belekezdeni de a csomagtér világítását ami elég gyenge és mint a legtöbb autónát csak egy pontból világít, megtoldottam LED szalaggal. A gyari világtásra kötöttem a közel 1 m hosszü világító szalagot. ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy szinte nincs árnyék mert egyszerre csak 1-1 LED-et takarunk ki és a szalag még sok irányból világít.

Amikor minden megvolt, Tesa márkájú szőrös szigszalaggal körbetekertem az összes vezetéket amit megbontottam, jobb mint a gyári sima szigszalag.Visszapattintottam a kárpitokat. még egyszer ellenőritem a zárat, remekül működik minden funkció. :)

A táblázat most sem maradhat ki, mindenki kattintson bátran!

Akkumulátor csere

Cserben hagyott a Suzuki! Micsoda hazugságok vannak a világban. Még hogy a Suzuki megbízható, leállítom és nem indul be legközelebb....
Na álljon meg a menet! Az nem úgy volt! :)

Több mint 1,5 éve van meg az autó, sosem volt vele semmi komoly baj. Most viszont úgy jártam, hogy megálltam a mélygarázsban, felszaladtam a lakásba 10 percre és amikor indultam volna tovább, a kulcs elfordítását csak egy halk kattanás követte. Teljes sötétség a műszerfalon. Rögtön visszafordítottam a kulcsot alapállásba, nem tudtam mi történt. Az óra iluminátora lassan visszaerősödött, a rádió is újra szólni kezdett. Gyorsan felnyitottam a géptetőt, megnéztm nincs-e valahol zárlat, kerestem a füstöt de semmi. Rádtam újra a gyújtást, rögtön minden halvány lett. Az aksival lesz a baj. Felkapcsoltam a helyzetjelzőt, OK. Felkapcsoltam a tompított fényszórót. Halvány. A leállítástól eltelt idő alatt akkor sem tudott volna lemerülni ha minden fogyasztó bekapcsolva marard, de ilyen nem történt.
Felmentem a szerszámokért. Vittem le desztillált vizet és csiszolópapírt is, hátha csak a vízszint alacsony valamelyik cellában, vagy az érintkező átmeneti ellenállása nőtt akkorára hogy a terhelés hatására leesik a feszültség.
Leszereltem a rögzítőt, kicsavartam a kupakokat, a víz megvan minden cellában. A sarukat, érintkezőket megpucoltam, visszaraktam, lámpa fel, halvány. Vezetékeket megmozgattam, nem érintkezési hiba. Az akkut elkezdtem lökdösni és néha-néha felvillant erősen a lámpa. Ezek szerint az akku belsejében történt valami olyan szakadás ami miatt képtelen nagy áramot leadni.
Nincs mese, venni kell egy újat. Egyébként sem tudtam semmit az előéletéről. A szervízkönyvben nem szerepelt a csere, az eladó nem tudta megmondani mikor tették bele. Lehet 2 éves is, meg 10 éves is.

Az új akku vásárlásánál azt a filozófiát követtem, hogy a legnagyobb kapacitásút veszem, ami az adott helyre még éppen befér. Így esett a választás egy Exide Premium 53 Ah-ás darabra. Kedden történt a baleset, csütörtökre megvolt az új akku, a beszerelése nem okozott gondot.

Az új akkuval az autó pöccre indult, nem késtük le az esti mozit sem. :) Ilyen eset bárkivel, bármikor előfordulhat, ez nem az autó, nem a típus hibája. A szokásos téli aksielhalálozás egyszerűen hamarabb bekövetkezett. Szerencsém volt, mert nem a nyaralás alatt az autópálya egyik pihenőjében történt hanem a lehető legjobb helyen, a saját bérelt parkolóhelyemen.
A vonatkozó költségeket beírtam a táblázatba (karbantartás, javítás fül).

Az autó tehát megbízható!

Fékfolyadék, GPS

Az autó mint ahogy eddig is teszi a dolgát. Természetesen gyanús zörgések, mindig vannak, de úgy van az ilyenekkel az ember, hogy tudja melyik az amivel foglalkozni kell és melyik amivel nem.

Néhány hónapja az egyik éles bal kanyarban felvillant a kis felkiáltó jel a műszerfalon. A kézikönyv szerint ez a fékfolyadék alacsony szintjére figyelmeztet, tehát érthető, hogy miért csak kanyarban jelzett, mert akkor löttyent oldalra a tartályban a lötyi. Szemrevételezéssel ellenőriztem a tartályban a szintet és valóban a minimumon állt. Hmmm, ez baj lehet, valahova elszökik a rohadék. Megnéztem a csöveket, a főfékhengert, de semmi, cseppenésnek nyoma sincs. A pedál hosszas nyomás után sem mászott lejjebb. Érdekes, akkor mégsem szivárog...
Mivel nyaralni készültünk Horvátországba, nem kockáztattam, elvittem egy szervizbe, hogy nézzék át a fékrendszert. Korábban úgy terveztem, nyár végén lecserélem a fekfolyadékot, ki tudja volt-e a 16 év alatt akár egyszer is cserélve, de ha már a szervizben van, meghagytam, hogy átvizsgálás után, ha minden rendben van, cseréljék le. Ja és ha már ott van (ahogy az lenni szokott, a hipermarketben, bemegyünk egy kenyérért és tele lesz a kosár) cseréljék le a hűtőfolyadékot is.
A fékrendszer vizsgálatánál megállípították hogy a folyadék fogyását a fékbetétek kopása okozza, valőszínűleg amikor betétet cseréltek, nem állították be a szintet maximumra, ezért tudott lecsökkenni a fékbetét élettartamának első felében a szint a minimum alá.
A szerviznek ez rutin feladat, kicserélték mindkettőt, most néhány évig ezzel sem lesz gond. Már csak a kormányszervó rendszerben van az a hidraulikaolaj amivel vásároltam az autót, minden más folyadék szinte új.

A nyaralás előtt még kedves unokatestvéremnek köszönhetően gazdagabb lett a felszereltség egy GPS nyomkövető rendszerrel. Innentől kezdve valamennyi megtett kilométer rögzítve lesz. Király! :) Valamint beszereztem egy tetőcsomagtartót is biciklitartóval.

A horvátországi út kicsivel több mint 2000 km-t tett az órába, minden rendben volt az úton. Gyönyörű helyeken jártunk, megérte autóval menni. Sajnos légkondi nélkül szenvedés az utazás a nyári hőségben de túléltük. :)

A szerviz és az utazások költségeit természetesen most is felvittem a TÁBLÁZAT-ba. Az együtt töltött 1,5 év alatt szépen felkúsztak a költségek (üzaemannyaggal, garázs bérléssel és kalkulált értékvesztéssel együtt) 1.000.000 Ft fölé. Aki nem hiszi már kattinthat is!

Óra állása: 137.697 km