Legfrissebb bejegyzések az autóról

Már megint az akkumulátor

Nagyon enyhe az idei október, mégis 1-2 alkalommal, amikor az Suzuki a szabad ég alatt aludt, indításkor lehetett érezni, hogy gyengébben forgat mint korábban. Fel is vittem az aksit a lakásba, hogy feltöltsem. Azt gondoltam, hogy csak a kevés használat miatt nem tud visszatöltődni. Egy egész éjszakát lógott a szuper Lidlis töltőn, másnap pedig szépen indult is a kocsi.

Mivel még nincs parkolási engedélyem a XIII. kerületben ház előtt, ezért kocsival mentem dolgozni. Munka után pedig elvittem egy közeli ingyenes utcába. Már délután amikor beindítottam, éreztem, hogy nincs minden rendben, pedig alig 8 órája vettem le az aksit a töltőről, ezért úgy döntöttem, hogy leveszem az akkusarut, ne legyen semmi ami galád módon szívogatja a töltést, így talán kibírja a következő 3 nap állást.

De nem bírta, amikor szerdán (okt. 31) mentem érte, már nem bírt csak kettőt tekerni az önindítón...

Tovább olvasom a mukigarazs.blog.hu-n:
https://mukigarazs.blog.hu/2018/11/03/mar_megint_az_akkumulator/

Nem azért csinálom, mert nem tetszik az oldal, hanem mert továbbra sem tudok sem képet, sem linket beszúrni... :(

Muki @ . Szólj hozzá!

Pár apróság a bontóból

A következő bejegyzés a blog.hu-n olvasható:

http://mukigarazs.blog.hu/2018/04/11/par_aprosag_a_bontobol

(sajnos valami nincs rendben a garazs.net bloggal, ezért nem tudtam kattintható linket sem betenni)

Muki @ . 2 komment

Téli gumi eladva, felkerült az új négyévszakos Nokian

Kevesebb mint egy hónap alatt lett vevő a téli kerekekre, ami nem csoda hisz ennyi pénzt igazából megérnek. Kicsit sajnáltam is eladni, mert elég jó állapotúak a lemezfelnik és nem biztos, hogy ha még egyszer szükségem lenne egy garnitúrára belőlük, találnék másikat, ami ugyanilyen szép.

Másik oldalról viszont, ha valamilyen okból újra visszatérek a cserélgetéshez, akkor a téli szettet is ugyanilyen hatküllős Borbet alufelnire tenném fel, mint amilyenre az új négyévszakos gumik kerültek, szóval tényleg nem kell az a lemezfelni.

A négyévszakos gumik közül a választás végül a Nokian WeatherProof-ra esett ami több négyévszakos gumiteszten is jó helyezést szerzett, többek között a Totalcar videós összehasonlítása is ennek a márkának a három típusát vette górcső alá. Az általános négyévszakos gumitesztek úgy zajlanak, hogy nem csak egymással hanem referencia téli, illetve nyári gumikkal is összehasonlítják őket, és a teljesítményük alig marad el ezektől. Ezt úgy kell érteni, mint ahogy például egy olcsóbb Hankook gumi elmarad egy drágább Continental-tól, van különbség, de minimális. Tehát ez a Nokian gumi a tesztek alapján megfelel egy középkategóriás szezonális abroncsnak. Ha szétnézünk a magyarországi parkolókban, a 8 évnél idősebb autókon már nem a prémium márkás gumiabroncsok vannak.

Az alufelniről közben lekerültek az 5 éves nyári gumik. Fater vette át őket a 10 éves sajátjai helyett. A mintázat alapján még legalább 3-4 évig ki fog tartani neki.

Ha már szabadon voltak a felnik, úgy döntöttem hogy kicsit megtisztítom őket. Eltávolítottam az ólomsúlyokat, a ragasztót óvatosan lekapartam és polírpasztával maradéktalanul eltüntettem a helyét is. A súlyok helyének csillogó látványán felbuzdulva eltávolítottam a peremeken lévő fekete guminyomokat és átkentem a felnik teljes felületét a polírpasztával. Az eredmény 99%-ig megegyezik egy új felniével. Azt a néhány apró sérülést nyilván nem tudta eltüntetni a polír de az eredmény akkor is hihetetlenül látványos lett.

A rászánt majdnem 5 munkaórától azt várom, hogy sokáig lepergessék magukról a vízcseppeket és a koszt.

A gumikat a Garázsmester Kft-től rendeltem mert náluk lehetett a legolcsóbban kapni, cserébe a szerelési áraik kicsit magasabbak de valamiből meg kell élniük. Egy alufelni felgumizása, a régi kerekek leszerelése, az újak felszerelése és nyomatékra húzása darabonként 3000 Ft-ba tehát összesen 12000 Ft-ba kerül.

Számításaim szerint 4-5 évet és 40-50.000 km-t ki kell bírniuk az abroncsoknak, ezzel anyagilag semmiképp nem járok jobban mint a szezonális gumikkal, de jelenleg úgy gondolom, fontosabb az, hogy hamarabb elkopjon, mint elöregedjen az abroncs. Nem szeretnék 6-10 éves gumikon furikázni, volt már olyannal tapasztalatom, veszélyesen csúszóssá tud válni mind a nyári mind a téli gumi 7-8 éves korára. Most legalább azt is megtapasztalhatom milyen egy négyévszakos abroncs viselkedése hosszútávon.

Mivel szezonon kívül vagyunk, a gumisnál pangás volt a műhelyben, szép komótosan, nem kapkodva végezték a szerelést. Mondjuk az elég furcsa volt hogy szinte folyamatosan dohányzott valaki odabent, néha többen is. Aki nagyon nem bírja a cigifüstöt, az ne hozzájuk vigye az autóját kerékcserére.

A végeredmény nagyon jól néz ki, az új dolgok valahogy mindig kívánatosak. Igaz ez a gumiabroncsokra is, az oldalfal fekete, a futófelület szőröcskés, ezek nagyon jól állnak a Swiftnek.

Nokian WeatherProof 165/65R14 T79: 16477 Ft/db
Szerelés alufelnire, centrírozás, új szelepek, autóra szerelés: 3000 Ft/db
Összesen: 77908 Ft

Km óra állása: 157.616 km

A gumi ára és a szerelés költsége most is bekerültek a táblázatba és megtalálhatók a spritmonitoron is.

Muki @ . 10 fotó . Szólj hozzá!

Eladó a téli gumi, jön a négyévszakos

Egy ideje érik bennem a gondolat, hogy hagyni kellene a francba a téli - nyári gumik cserélgetését, a két garnitúra úgyis hamarabb elöregszik mint elkopik. Persze vagy az egyiket, vagy a másikat használni egész évben nem megoldás, a négyévszakos gumikról, meg az a sztereotípia hogy nem jók semmire.

Az utóbbi időben viszont több cikk és gumiteszt megjelent arról, hogy egy jó minőségű négyévszakos gumi eléri, néhány esetben pedig meg is haladja mind a téli, mind pedig a nyári gumik teljesítményét. Tehát már nem mondható komoly kompromisszumnak a használata, inkább az ára az ami magasabb mint a szezonális abroncsoké.

Négyévszakos gumiteszt link

Készítettem egy gyors számítást, ami eredményeképp az jött ki, hogy hosszú távon a gyorsabb kopás és a magasabb ár miatt néhány százalékkal több költséget jelent a négyévszakos prémium gumi, viszont cserébe nem kell tárolgatni az éppen nem használt kereketek és folyamatosan fiatal gumikon fut a kocsi.

Azt is tudni kell, hogy a nyári gumi már a végét járja. 1-2 évig még el is járhatnék vele, más lehet hogy még 4-5 évig is használná de én úgy érzem, hogy a következő szezonra már szeretnék új gumit. Emiatt gyorsan kell döntenem, vagy nyárit veszek tavasszal és akkor 6-8 évre megint lekötöm magam a cserélgetés mellett, vagy most meglépem a négyévszakos vásárlását. És még egy utolsó adalék, hogy az autóból néhány éven belül hobbiautó lesz. Születik egy gyerek, esetleg több is, akkor már nem biztos hogy egy swift a legjobb családi autó, de eladni talán nem szükséges ezért marad, és ha marad, a futásteljesítménye felére-negyedére fog csökkenni.

Minden érvet megfontolva eldöntöttem, hogy vásárolok egy négy évszakos szettet. Azt még nem döntottem el, hogy Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, Nokian Weatherproof vagy Vredestein Quatrac 5 legyen, de a szakirodalom böngészése alapján egy kategóriába esnek és ember nincs aki megmondja hogy ebben a méretben, az én autómon melyik a legjobb. A gumiteszteket ugyanis már régóta 2-3 méretosztállyal magasabbakkal végzik. A 165/65 R14 méret ma már nem tartozik az átlaghoz, ezért csak sejtéseink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy amelyik keverék 205 mm szélességben jól fogott, az jó lesz 165 mm-en is.

A nyári gumi tehát számomra kuka, a valóság az, hogy Fater még felteszi 2-3 szezonra. A téli gumik, amik lemezfelnire vannak szerelve, kifejezetten jó állapotban vannak. Mivel a kocsi mindig garázsban állt, a gumikat nem szerelgették át évente másik felnire és amióta nálam vannak, minden évben úgy teszem el nyárra, hogy be van kenve jó minőségű gumiápolóval, ezért 5 éves kora ellenére olyan mintha új lenne. A kis téli futások miatt alig van megkopva ezért ezt nem szeretném a kukába dobni, hanem felnivel együtt eladnám valakinek, aki használt de jó téli gumit keres Suzuki Swiftre.

A felni mérete 14", a furatok 114,3 mm-es osztókörön vannak. Ez az 1.6 Sedan gyári felnije de a kisebb motoros (gyárilag 13"-os kerekekkel szerelt) Swift-ekre is felmegy. A gumi egy Kormoran Snowpro 165/65 R14 T97 (DOT...1912). A DOT szám alapján kitalálható, hogy 2012 19. hetében gyártották.

A kerekek jelenleg az autón vannak, de amint megvan a vevőjelölt, már rendelem is meg a négyévszakos gumit és egy héten belül át is tudom adni az új gazdájának, természetesen szépen lemosva.

Az adatok mégegyszer rendszerezve:
Gumi
    Kormoran Snowpro
    165/65 R14 T79
    DOT...1912
Felni
    Swift Sedan gyári 14 coll
    4x114.3; 14x5; ET45
    ezüst színű
   
Ár: 40.000 Ft
Tel.: +36 20 221 97 91
Jófogás hirdetés

Muki @ . 12 fotó . 2 komment

Kerékcsere, lekerülnek az alufelnik

Ismét eljött a kerékcsere ideje. Na nem azért mert tudományos alapokra helyezett számítások bebizonyították, hogy ettől a naptól csökkent a középhőmérséklet 7 C fok alá, hanem most volt időm elvégezni a szerelést.



A kilométeróra állása: 155020 km

Linkek:
Korábbi szereléseim

Totalcar népítéletem
A minden költséget tartalmazó táblázat
Fogyasztás a spritmonitoron

Muki @ . 1 fotó . 1 komment

Olajcsere 150.000 km

Eljött az olajcsere ideje. Még korábban vásároltam egy kedves kollégámtól egy olajcsere szettet, mert ő kicsit elszámította magát és többet tárazott be a kelleténél. A csomag tartalma egy Eneos Premium 10W-40 olaj egy Filtron OP539 olajszűrő és Filtron AK337 levegőszűrő. Ezt 6000 Ft-ért kaptam meg ami kb. árában van de legalább nem kellett mennem érte sehova.

Ezen kívül vásároltam még egy Blue Print olajleeresztő csavart mert illik néha cserélni a tömítés miatt, egy ELRING szelepfedél tömítést mert már volt némi olajszivárgás a szelepfedél környékén, egy Corteo olajteknő tömítést mert ott is látszik a szivárgás, valamint vettem 2 Valeo ablaktörlő lapátot mert mióta megvan az autó, még nem volt cserélve és már kezdett csúnyán törölni. Ez még kicsivel több mint 8000 Ft-ba került.

A cserét magam végeztem, garázsban, aknából. Kicsit szűkös a hely mind a garázsban, mind pedig az aknában, de egy olajcserét még pont el lehet végezni belőle. Mondjuk korábban lengőkart is cseréltem ugyanitt a kispolszkin bár amellett legalább 20 cm-el több hely volt oldalt.

Az olajcsere nem bonyolult művelet, kihúzom a nívópálcát, lemegyek az aknába, meglazítom a leeresztő csavart, alárakok egy gyűjtőedényt ami jelen esetben egy oldalán felvágott ablakmosó folyadékos flakon és kitekerem a csavart. Amíg kicsöpögött rendesen a fáradt olaj, nekiálltam a szelepfedél tömítésnek. A gyertyapipák lehúzása után már szerencsére csak 6 csavar fogja a szelepfedelet, meg a levegőszűrő házat kell egy kicsit arrébb mozdítani, hogy lejöjjön.

A régi tömítés eltávolítása után megtisztítottam a felületet, ami jelen esetben egy nút, bekentem a gumit friss olajjal és mehetett is vissza a helyére. Nekem fél óra volt, egy szerelőnek szerintem 10 perc.

Ezután bebújtam ismét a kocsi alá, hogy leszedjem az olajteknőt de alaposabban szemügyre véve, látszott, hogy a csavarjai igencsak nehezen hozzáférhető helyen vannak, le kellene bolntani egy csomó takarólemezt és még a kipufogó is útban van a csavarozáshoz. A leszedéshez talán nem, mert ki lehetne fejteni oldalra de nem volt annyi időm, hogy órákig bíbelődjek a tömítés cserével ezért ezt elvetettem.

Egyébként nem csöpög az olaj csak szivárog és kirakódik a teknő oldalára úgyhogy nem vészes, de jobb lett volna megszüntetni a jelenséget és alaposan megtisztítani az olajteknőt a sártól. Ez legközelebbre marad, akkor majd szánok elég időt a szerelésre és csak ezzel fogok foglalkozni.

Tehát a tömítés árván maradt, de ha már lent vagyok, kezembe vettem az olajszűrő leszedőt és lecsavartam vele a használt szűrőt. Ilyenkor érdemes az edényt arrébb húzni mert akár egy dl olaj is kifolyhat a szűrő mellett ami nem kellene, hogy a földre kerüljön. A leszerelt alkatrész helyét és környékét alaposan megtörölgettem, és hagytam csöpögni amíg felmentem az új cuccokért.

A az olajszűrő tömítését szépen bekentem friss olajjal és kézzel felcsavartam a Filtron-t a helyére. Tökéletesen passzolt, addig csavartam amíg bírtam, ezzel meg is volnánk. Az új leeresztő csavart is betekertem, és meghúztam. Féktisztítóval még körbefújkáltam az olajos részeket, nem mondom hogy most már tiszta, de ennyivel is kevésbé koszos mint ezelőtt.

Odalent végeztem már csak az olaj betöltése és az új levegőszűrő felpattintása volt hátra. A 4-ből kb 3,3 l kellett a motorba, mire elérte a nívópálca max jelölését az olajszint. A maradékot szokás szerint betöltöttem egy 1 l-es falkonba amiből szükség esetén rá lehet tölteni. A tapasztalatok alapján erre pont szükség van, 10.000 km alatt a két olajcsere között, nagyjából fél lliter fogy el, ami inkább kiszivárog mint elég a motorban.

A szintellenőrzés és az olajbetöltő visszatekerése után felraktam a levegőszűrőt és a fedelet aztán következhetett az indítás.
A kis kanna piktogram 2-3 másodperccel az indítás után eltűnt, van olajnyomás, nem folyik sehol, szuper.
Még egy dolog volt hátra, az ablaktörlő cseréje, a régi már legalább 2 éve fent van és nem volt vészes de néha már csíkozott egy kicsit. Fater szerintm még fel fogja rakni a sajátjára. :D

A garázsból való kiálláskor fura hangra lettem figyelmes ami a motortérből folyamatosan ciripelve, vagy inkább pisszegve érkezett. Olyan hang mint amikor egy spréből fújunk egy kicsit, csak arányosan a fordulatszámmal. Pszi-pszi-pszi-pszi...
Hallgatóztam a motortérben, nekem egyértelműen az injektor hangja, de miért lett ilyen erős? Miért nem hallottam eddig? Aztán ahogy néztem az új légszűrőt, észrevettem hogy kicsit magasabb mint az előző, erősebben is kellett rápattintani a lefogató füleket. Még húztam a szárnyas anyán de nem szűnt meg a hang.

Mivel nem tűnt komolyank, és nem is volt már időm vele foglalkozni ezért hagytam. Minden jól működött a pisszegést leszámítva. Pár nappal később aztán ránéztem újra és észrevettem, hogy egy pici gumicső le van csúszva a légszűrőházról. Leállítottam a motort, visszadugtam a helyére és láss csodát, a hang megszűnt.

Ezzel befejezettenk tekintettem az olajcserét!


A költségeket most is feljegyeztem a táblázatba.


Km óra állása: 149877

Felhasznált alkatrészek:
- Olaj: eneos 10W-40 Premium,
- Olajszűrő: Filtron OP539,
- Levegőszűrő: Filtron AK337,
- Oajleeresztő csavar: Blue Print,
- Szelepfedél tömítés: ELRING,
- Ablaktörlő lapátok Valeo (475 mm és 510 mm),
Muki @ . 15 fotó . 2 komment

Kerékcsere, fék javítás

A legutóbbi kerékcserénél, amit magam végeztem, már ráztak a nyári kerekek ezért eldöntöttem, hogy a következő szezon előtt centríroztatni fogom a kereket. A centrírozáshoz le kell szedni a korábbi súlyokat és mivel nem akartam, hogy a gumis összekarcolja a szép felniket ezért kézzel eltávolítottam az összesez és le is pucoltam őket elég alaposan. lásd: előző bejegyzés

Szokás szerint a Szabó Suzuki és Mazda szervizbe vittem a kocsit. Egy független műhely árában dolgoznak tiszta, üvegfalú műhelyben ahova belátni az ügyféltérből, számomra ez bizalomgerjesztő és nem volt velük körábban sem rossz tapasztalatom. Az üveg fal külön előnye, hogy amikor a szerelő elővette a folpakkozott kerekeket, tisztán látszott az arcán a meglepődés! :)

A kerekek leszerelése közben a szerelő észrevette, hogy az egyik hátsó fék szorul ezért javasolták, hogy nézzünk bele. Természetesen érdekelt mi az oka ezért jóváhagytam. Kiderült hogy az egyik munkahenger már nehezen jár és a szorulás miatt el is koptak a fékpofák. Cserét javasoltak, szerencsére volt minden raktáron - márkaszerviz előnye -, az alkatrészárak megbeszélése után el is kezdték a cserét. Mivel az 1.6-os swift hátsó fékei másak mint a többié ezért más munkahenger kell bele amiből az utolsó darabot őrizgették a raktárban évek óta, adtak is belőle egy jókora kedvezményt, ráadásul gyári alkatrész.

A művelet végén ellenőrizték a fékhatást fékpadon, az értékek nyersen, összecsiszolódás nélkül is kiválóak voltak.
A téli kerekeket lemosva de szárazon, műanyag zsákokban kaptam vissza, hogy ne koszolja össz a csomagtartót.

Persze nem értem be ennyivel, a garázsban alaposan átvizsgáltam mind a négy téli gumit és kipattintgattam belőluk a beleragadt kavicsokat. Mivel ezek az acél felnik még nem voltak alaposan lemosva mióta nálam vannak - és gyanítom hogy azelőtt sem - ezért alávetettem őket egy tisztító kírának. Ablaktisztítóval, féktisztítóval és WD-40-el estem neki. Az eredmény élőben látványos lett, a képek nem adják vissza tökéletesen az eredményt.

A gumikat pedig K2 márkájú gumiápoló szerrel alaposan befújtam, majd az egészet folpakkal körbetekertem. Alap esetben erre nem lenne szükség, de a garázsban ahol tárolom a kerekeket, elég poros és nyirkos a levegő, ezzel a módszerrel viszont meg tudom védeni a környezeti hatásoktól. Remélem hogy a gumiápoló szernek köszönhetően nem csak a fekete színét hanem a puhaságát is jobban megőrzi majd.

Bónuszképpen egy jól sikerült kép Budapesten a Marina Parton. A naplemente utolsó fényét sikerült még megcsípni. Az alufelnivel még szebb lenne a kép, de nyáron lesz még alkalmam készíteni néhány jó képet.

A javítás és a kerékcsere költsége összesen: 42.417 Ft
Az óra állása: 147.035 km
Az adatok most is bekerültek a táblázatba.

Muki @ . 6 fotó . Szólj hozzá!

Polírozás, kerékcsere, felnitisztítás

Az autó szinte mindig garázsban áll és rendszeresen le van mosva, ennek ellenére a kicsivel több mint 1,5 év alatt a fehér fényezésen kialakult egy sima mosással nem eltüntethető szürkés réteg. Sokan észre sem vennék, de mivel tudom milyen volt amikor megvettem, ezért engem baromira zavart. Ezért elhatároztam hogy eltüntetem. Régebbről még maradt egy kis Prevent polírozó paszta (amit a is Tescoban lehet venni), nem a legjobb minőségű de kipróbáltam egy kis részen és gyönyörűen eltünteti ezt a fajta koszt.

Nyár végén végre rászántam magam a kézi polírozásra. Csináltam már ilyet, tudom hogy nagy munka, bár arra nem számítottam, hogy közel 20 munkaórát bele fogok ölni. Próbáltam nagyon alapos lenni, vettem maszkolószalagot és azokon a területeken ahol éppen dolgoztam, lemaszkoltam a fekete műanyag felületeket, mert ez a fehér anyag annyira belemászik a pórusokba, hogy még hónapokig meglátszik a feketén.

Részenként haladtam, 1-1 délután 1-1 nagyobb elemmel végeztem, mint a tető, vagy a motorháztető. Így jött össze egy hét alatt az a körülbelül 20 munkaóra de a végeredmény fantasztikus lett. Olyan mint az új!

Természetesen ismét megfogadtam hogy legközelebb csak géppel állok neki, mert a nagyobb felületek készi polírozása iszonyatosan lassú és idegőrlő feladat. A kis ficakokat persze továbbra is kézzel csinálnám de a nagy egyenes felületeken mint a motorháztető, a tető, a csomagtér fedél, és az ajtók oldallemezein legalább 10 órát meg lehet spórolni.

Aztán elérkezett októberben a gumicsere ideje, ami szerencsére nálam kerékcserével együtt jár így nem kell gumishoz vinni csak ha centrírozni kell. Szerencsére még a téli gumik nem ráznak semennyire úgyhogy ezt a szeront még biztosan kifutják csntrírozás nélkül. A nyárival viszont már gondok voltak, mert lerepült róla néhány gramm súly menet közben.

Ahogy már korábban is, szüleim garázsában cseréltem a kerekeket, mert ott van a másik garnitúra. A télik levételénél próbáltam alapos lenni és mielőtt eltettem őket befújtam gumiápolóval és lefolpakkoztam hogy ne szálljon rá a por. Elővéve tökéletes állapotban voltak, szép feketék az oldalfalak, mint az új guminál. A felülete sem repedezett és minta is van rajta még bőven.

Az emelővel egyesével megemeltem minden keréknél az autót és felpattintottam a lemezfelniket. Ez szintén elég időigényes megoldás de közben alaposan szemügyre tudom venni a fékeket és a kerékjáratokat. Itt nem is volt semmi gond, a tárcsákat szépen lefújtam féktisztítóval, a csavarokat meg bezsíroztam mielőtt visszatettem.

A levett alufelnik elég koszosak voltak pedig amikor megvettem alaposan lepucoltam őket. Mivel azonban maguktól nem akarnak megtisztulni ezért fogtam a WD-40-et meg egy tekercs papírtörlőt és alaposan lepucoltam az összeset kívül-belül. Közben lefeszegettem róluk az összes súlyt mivel láthatóan több felniről is leesett néhány 5g-os lapka. A gumik bordáiból pedig kipattintgattam a kavicsokat mert amúgy csak kocognak minden fordulatnál.


Gumiápoló sajnos nem volt nálam úgyhogy most csak lefolpakkoztam és eltettem a csavarokkal és a felniközepekkel együtt. Ami örümhír hogy ezalkalommal egyik felniközép füle sem tört le hála a legutóbbi szövetes javításnak. Persze szeretnék venni néhány tartalék felniközepet de senki nem ad el ilyesmit.



Muki @ . 12 fotó . 1 komment

Első saját kezű olajcserém a Suzukin

Több mint másfél éve van meg az autó és ez már a harmadik olajcsere de valahogy úgy alakult, hogy eddig nem én végeztem ezeket. Az első alkalommal a váltóolaj cserével, a második alkalommal pedig a vezérlés cserével köttettem egybe az olajcserét. Ha már ott van a márkaszervizben, miért ne tekerhetnék ki azt a nyomorult leeresztó csavart és a szűrőt.
Most viszont csak az olajnak meg a gyertyának a cseréje jött el. De jó, azt meg tudom csinálni én is! Van is rutinom benne, a kispolszkin mindkét műveletet elvégeztem nem is egyszer.
Ilyen szellemben kezdtem neki a műveletnek kb két hete. Szerszámom szerencsére van: csillagvillás, gyertyakulcsos crova, olajszűrő-leszedő, minden ami most kell.

Az egész művelet kb 2 órán át tratott. Az egyik legnehezebb része a leeresztő csaver kitekerése volt. Az erőkart ami jelen esetben egy 1,5 m-es vascső, kicsit körülményesen tudtam csak befűzni az aknába, de végül engedett az akaratomnak.

Lekerült a szűrő, kifolyt az olaj. Hagytam 10 percig, hagy csöpögjön ki minél jobban a Helix mert most egy flakon minőségi Eneos 10W-40 várakozott a garázs padlóján, szerettem vona ha a lehető legkevesebb keveredik bele a régiből az újba. A csavart szépen lepucoltam, a szűrő gumiját bekentem az új olajjal és már mehetett is a helyére mindkettő. Végul betöltöttem 3,6 l-t a motorolajból, a maradékot pedig eltettem egy kis falkonba utántölteni. A 10.000 km alatt pont annyi olajat evett meg vagy csöpögtetett el, hogy a maximumról a minimum szintre került a nívópálcán a szint. Ezért most is pontosan a maximumig töltöttem.

Mivel ilyenkor mindig megy a motorra néhány nagyobb csepp olaj, ezért féktisztítóval lepucoltam a betoltő nyílás környékét és a szelepfedelet, (természetesen rajta volt a fedél nehogy egy csepp is belemenjen a motorba) ettől kicsit jobban néz ki a motor, és könnyebb felfedezni az esetleges szivárgásokat is.

Ezután a gyertyákat egyesével kitekergettem. Ránézésre semmi baja. A hézag egy kicsit már nagyobb volt a gyári 0,7-0,8 mm-nél. Az újon viszont pontosan 0,75 mm szikraköz volt. Be is csavartam őket. Szerettem volna nyomatékkulccsal meghúzni a gyertyákat de mivel nem áll rendelkezésemre, ezért óvatosan, az alumínium tömítés kilapulása +kb 30 fok lett a meghúzási nyomaték.

Az óra állasa ekkor 140467 km volt.

A Táblázatba most is bekerült minden költség!
Muki @ . 4 fotó . Szólj hozzá!

Bicskakulcs, csomagtér világítás

Az autóban bármilyen vezetékekkel kapcsolatos munka szenvesés. Szét kell szedni a burkolatokat, a kábelkörbács rögzítőket, szétbontani a korbácsokat, kapcsolási rajzot nézegetni, blankolni, forrasztani, mindezt egzotikus testhelyzetekben, vigyázva a kárpitra. Utólag azt is megbánom hogy belekezdtem, de amikor hosszú ideje nem csináltam, vágyom rá. Úgy érzem, pikk-pakk megvan.

Legutóbb a nyomkövetőt szereltük be, de azt segítséggel és inkább csak ideiglenesen odakendácsoktuk. Nem lett az igényesség szobra. Azelőtt talán még az Oplebe szereltem központi zárat, de már elfelejtettem mekkora szívás volt.

Lett egy szabad szombatom és elhatároztam hogy beszerelem a frissen vásárolt bicskakulcsos központi zár vezérlőt, a nyomkövetőhoz tartozó indításgátlót, a zenéhez a táp- és hangszórókábeleket, valamint a LED szalagot a csomagtartóba. Nyilván nem fért bele minden. Lássuk meddig jutottam.

A fenti képen a beszerelendő anyagok listája.

A napot a kolcsmásolónál kezdtem, ahol a bicskakulcsba való nyers szárra rámásoltattam az eredeti kulcsot. Nyitja az ajtót, indítja a motort. A meglepetés akkor ért amikor ki akartam venni, azt ugyanis nem lehetett, a kucs beragadt a gyújtáskapcsolóba. Ennek az autótípusnak a sajátossága, hogy a kulcs kivételéhez határozottan befelé kell nyomni a kulcsot, ezután fordul el abba az állásba ahonna ki lehet húzni. De sajnos a kulcsszár amit kaptam a készlethez, 3 mm-el rövidebb mint a gyári emiatt a bicskakulcs háza megakadt a zárban mielőtt elfordult volna. Ki kellett csavarozni a szárat a bicskából, csak ezután szabadult ki. Mindegy, ezzel majd késpbb foglakozom.

A szerelés a kárpitok eltávolításával kezdődik, ami mindig izgalmas, sosem lehet tudni, hogyan is jön szét valójában. Hosszas óvatos feszegetés, patent kiütögetés után eltávolítottam a pótféklámpát, a kalaptartót és a kábelkörbács rögzítőit.

A központi zár vezérlője a csomagtartóban található ami szerelhetőség szempontjából üdvözlendő dolog. Gyárilag van helye egy másik doboznak is, oda fogom rögzíteni a vezérlőegységet. Szeretem amikor nem nekem kell szétfúrni a karosszériát, hanem vannak kialakítva rögzítési pontok amit használhatok,

A vezetékköteg szétbontása és a kapcsolási rajz megfejtésre után felszereltem a dobozt, odaillesztettem a vezetékeket, méretre vágtam, blankoltam és forrasztottam. Az összeszerelés előtt természetesen mindent kipróbáltam úgy a levegőben lógva.

A távirányítónak van csomagtér nyitó funkciója, ehhez vettem is mágneses felpattintót ami meg tudja húzni a csomagtérnyitó bowdent de sehogy sem találtam neki helyet. Egy régebbi központi zár motor viszont pontosan illeszkedett a csomagtérfedél egyik zugába úgyhogy inkább azt választottam.

A vezetékeket igyekeztem a gyári kötegekben, gégecsövekben húzni, legtöbbször sikerült is. Ezekkel viszont rengeteg idő elment, az indtásgátlóba már nem tudtam belekezdeni de a csomagtér világítását ami elég gyenge és mint a legtöbb autónát csak egy pontból világít, megtoldottam LED szalaggal. A gyari világtásra kötöttem a közel 1 m hosszü világító szalagot. ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy szinte nincs árnyék mert egyszerre csak 1-1 LED-et takarunk ki és a szalag még sok irányból világít.

Amikor minden megvolt, Tesa márkájú szőrös szigszalaggal körbetekertem az összes vezetéket amit megbontottam, jobb mint a gyári sima szigszalag.Visszapattintottam a kárpitokat. még egyszer ellenőritem a zárat, remekül működik minden funkció. :)

A táblázat most sem maradhat ki, mindenki kattintson bátran!
Muki @ . 10 fotó . 2 komment