Kerékcsere, fék javítás

A legutóbbi kerékcserénél, amit magam végeztem, már ráztak a nyári kerekek ezért eldöntöttem, hogy a következő szezon előtt centríroztatni fogom a kereket. A centrírozáshoz le kell szedni a korábbi súlyokat és mivel nem akartam, hogy a gumis összekarcolja a szép felniket ezért kézzel eltávolítottam az összesez és le is pucoltam őket elég alaposan. lásd: előző bejegyzés

Szokás szerint a Szabó Suzuki és Mazda szervizbe vittem a kocsit. Egy független műhely árában dolgoznak tiszta, üvegfalú műhelyben ahova belátni az ügyféltérből, számomra ez bizalomgerjesztő és nem volt velük körábban sem rossz tapasztalatom. Az üveg fal külön előnye, hogy amikor a szerelő elővette a folpakkozott kerekeket, tisztán látszott az arcán a meglepődés! :)

A kerekek leszerelése közben a szerelő észrevette, hogy az egyik hátsó fék szorul ezért javasolták, hogy nézzünk bele. Természetesen érdekelt mi az oka ezért jóváhagytam. Kiderült hogy az egyik munkahenger már nehezen jár és a szorulás miatt el is koptak a fékpofák. Cserét javasoltak, szerencsére volt minden raktáron - márkaszerviz előnye -, az alkatrészárak megbeszélése után el is kezdték a cserét. Mivel az 1.6-os swift hátsó fékei másak mint a többié ezért más munkahenger kell bele amiből az utolsó darabot őrizgették a raktárban évek óta, adtak is belőle egy jókora kedvezményt, ráadásul gyári alkatrész.

A művelet végén ellenőrizték a fékhatást fékpadon, az értékek nyersen, összecsiszolódás nélkül is kiválóak voltak.
A téli kerekeket lemosva de szárazon, műanyag zsákokban kaptam vissza, hogy ne koszolja össz a csomagtartót.

Persze nem értem be ennyivel, a garázsban alaposan átvizsgáltam mind a négy téli gumit és kipattintgattam belőluk a beleragadt kavicsokat. Mivel ezek az acél felnik még nem voltak alaposan lemosva mióta nálam vannak - és gyanítom hogy azelőtt sem - ezért alávetettem őket egy tisztító kírának. Ablaktisztítóval, féktisztítóval és WD-40-el estem neki. Az eredmény élőben látványos lett, a képek nem adják vissza tökéletesen az eredményt.

A gumikat pedig K2 márkájú gumiápoló szerrel alaposan befújtam, majd az egészet folpakkal körbetekertem. Alap esetben erre nem lenne szükség, de a garázsban ahol tárolom a kerekeket, elég poros és nyirkos a levegő, ezzel a módszerrel viszont meg tudom védeni a környezeti hatásoktól. Remélem hogy a gumiápoló szernek köszönhetően nem csak a fekete színét hanem a puhaságát is jobban megőrzi majd.

Bónuszképpen egy jól sikerült kép Budapesten a Marina Parton. A naplemente utolsó fényét sikerült még megcsípni. Az alufelnivel még szebb lenne a kép, de nyáron lesz még alkalmam készíteni néhány jó képet.

A javítás és a kerékcsere költsége összesen: 42.417 Ft
Az óra állása: 147.035 km
Az adatok most is bekerültek a táblázatba.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!