Archívum: 2016 (8)

Tevékenységtérkép

Polírozás, kerékcsere, felnitisztítás

Az autó szinte mindig garázsban áll és rendszeresen le van mosva, ennek ellenére a kicsivel több mint 1,5 év alatt a fehér fényezésen kialakult egy sima mosással nem eltüntethető szürkés réteg. Sokan észre sem vennék, de mivel tudom milyen volt amikor megvettem, ezért engem baromira zavart. Ezért elhatároztam hogy eltüntetem. Régebbről még maradt egy kis Prevent polírozó paszta (amit a is Tescoban lehet venni), nem a legjobb minőségű de kipróbáltam egy kis részen és gyönyörűen eltünteti ezt a fajta koszt.

Nyár végén végre rászántam magam a kézi polírozásra. Csináltam már ilyet, tudom hogy nagy munka, bár arra nem számítottam, hogy közel 20 munkaórát bele fogok ölni. Próbáltam nagyon alapos lenni, vettem maszkolószalagot és azokon a területeken ahol éppen dolgoztam, lemaszkoltam a fekete műanyag felületeket, mert ez a fehér anyag annyira belemászik a pórusokba, hogy még hónapokig meglátszik a feketén.

Részenként haladtam, 1-1 délután 1-1 nagyobb elemmel végeztem, mint a tető, vagy a motorháztető. Így jött össze egy hét alatt az a körülbelül 20 munkaóra de a végeredmény fantasztikus lett. Olyan mint az új!

Természetesen ismét megfogadtam hogy legközelebb csak géppel állok neki, mert a nagyobb felületek készi polírozása iszonyatosan lassú és idegőrlő feladat. A kis ficakokat persze továbbra is kézzel csinálnám de a nagy egyenes felületeken mint a motorháztető, a tető, a csomagtér fedél, és az ajtók oldallemezein legalább 10 órát meg lehet spórolni.

Aztán elérkezett októberben a gumicsere ideje, ami szerencsére nálam kerékcserével együtt jár így nem kell gumishoz vinni csak ha centrírozni kell. Szerencsére még a téli gumik nem ráznak semennyire úgyhogy ezt a szeront még biztosan kifutják csntrírozás nélkül. A nyárival viszont már gondok voltak, mert lerepült róla néhány gramm súly menet közben.

Ahogy már korábban is, szüleim garázsában cseréltem a kerekeket, mert ott van a másik garnitúra. A télik levételénél próbáltam alapos lenni és mielőtt eltettem őket befújtam gumiápolóval és lefolpakkoztam hogy ne szálljon rá a por. Elővéve tökéletes állapotban voltak, szép feketék az oldalfalak, mint az új guminál. A felülete sem repedezett és minta is van rajta még bőven.

Az emelővel egyesével megemeltem minden keréknél az autót és felpattintottam a lemezfelniket. Ez szintén elég időigényes megoldás de közben alaposan szemügyre tudom venni a fékeket és a kerékjáratokat. Itt nem is volt semmi gond, a tárcsákat szépen lefújtam féktisztítóval, a csavarokat meg bezsíroztam mielőtt visszatettem.

A levett alufelnik elég koszosak voltak pedig amikor megvettem alaposan lepucoltam őket. Mivel azonban maguktól nem akarnak megtisztulni ezért fogtam a WD-40-et meg egy tekercs papírtörlőt és alaposan lepucoltam az összeset kívül-belül. Közben lefeszegettem róluk az összes súlyt mivel láthatóan több felniről is leesett néhány 5g-os lapka. A gumik bordáiból pedig kipattintgattam a kavicsokat mert amúgy csak kocognak minden fordulatnál.


Gumiápoló sajnos nem volt nálam úgyhogy most csak lefolpakkoztam és eltettem a csavarokkal és a felniközepekkel együtt. Ami örümhír hogy ezalkalommal egyik felniközép füle sem tört le hála a legutóbbi szövetes javításnak. Persze szeretnék venni néhány tartalék felniközepet de senki nem ad el ilyesmit.Első saját kezű olajcserém a Suzukin

Több mint másfél éve van meg az autó és ez már a harmadik olajcsere de valahogy úgy alakult, hogy eddig nem én végeztem ezeket. Az első alkalommal a váltóolaj cserével, a második alkalommal pedig a vezérlés cserével köttettem egybe az olajcserét. Ha már ott van a márkaszervizben, miért ne tekerhetnék ki azt a nyomorult leeresztó csavart és a szűrőt.
Most viszont csak az olajnak meg a gyertyának a cseréje jött el. De jó, azt meg tudom csinálni én is! Van is rutinom benne, a kispolszkin mindkét műveletet elvégeztem nem is egyszer.
Ilyen szellemben kezdtem neki a műveletnek kb két hete. Szerszámom szerencsére van: csillagvillás, gyertyakulcsos crova, olajszűrő-leszedő, minden ami most kell.

Az egész művelet kb 2 órán át tratott. Az egyik legnehezebb része a leeresztő csaver kitekerése volt. Az erőkart ami jelen esetben egy 1,5 m-es vascső, kicsit körülményesen tudtam csak befűzni az aknába, de végül engedett az akaratomnak.

Lekerült a szűrő, kifolyt az olaj. Hagytam 10 percig, hagy csöpögjön ki minél jobban a Helix mert most egy flakon minőségi Eneos 10W-40 várakozott a garázs padlóján, szerettem vona ha a lehető legkevesebb keveredik bele a régiből az újba. A csavart szépen lepucoltam, a szűrő gumiját bekentem az új olajjal és már mehetett is a helyére mindkettő. Végul betöltöttem 3,6 l-t a motorolajból, a maradékot pedig eltettem egy kis falkonba utántölteni. A 10.000 km alatt pont annyi olajat evett meg vagy csöpögtetett el, hogy a maximumról a minimum szintre került a nívópálcán a szint. Ezért most is pontosan a maximumig töltöttem.

Mivel ilyenkor mindig megy a motorra néhány nagyobb csepp olaj, ezért féktisztítóval lepucoltam a betoltő nyílás környékét és a szelepfedelet, (természetesen rajta volt a fedél nehogy egy csepp is belemenjen a motorba) ettől kicsit jobban néz ki a motor, és könnyebb felfedezni az esetleges szivárgásokat is.

Ezután a gyertyákat egyesével kitekergettem. Ránézésre semmi baja. A hézag egy kicsit már nagyobb volt a gyári 0,7-0,8 mm-nél. Az újon viszont pontosan 0,75 mm szikraköz volt. Be is csavartam őket. Szerettem volna nyomatékkulccsal meghúzni a gyertyákat de mivel nem áll rendelkezésemre, ezért óvatosan, az alumínium tömítés kilapulása +kb 30 fok lett a meghúzási nyomaték.

Az óra állasa ekkor 140467 km volt.

A Táblázatba most is bekerült minden költség!

Bicskakulcs, csomagtér világítás

Az autóban bármilyen vezetékekkel kapcsolatos munka szenvesés. Szét kell szedni a burkolatokat, a kábelkörbács rögzítőket, szétbontani a korbácsokat, kapcsolási rajzot nézegetni, blankolni, forrasztani, mindezt egzotikus testhelyzetekben, vigyázva a kárpitra. Utólag azt is megbánom hogy belekezdtem, de amikor hosszú ideje nem csináltam, vágyom rá. Úgy érzem, pikk-pakk megvan.

Legutóbb a nyomkövetőt szereltük be, de azt segítséggel és inkább csak ideiglenesen odakendácsoktuk. Nem lett az igényesség szobra. Azelőtt talán még az Oplebe szereltem központi zárat, de már elfelejtettem mekkora szívás volt.

Lett egy szabad szombatom és elhatároztam hogy beszerelem a frissen vásárolt bicskakulcsos központi zár vezérlőt, a nyomkövetőhoz tartozó indításgátlót, a zenéhez a táp- és hangszórókábeleket, valamint a LED szalagot a csomagtartóba. Nyilván nem fért bele minden. Lássuk meddig jutottam.

A fenti képen a beszerelendő anyagok listája.

A napot a kolcsmásolónál kezdtem, ahol a bicskakulcsba való nyers szárra rámásoltattam az eredeti kulcsot. Nyitja az ajtót, indítja a motort. A meglepetés akkor ért amikor ki akartam venni, azt ugyanis nem lehetett, a kucs beragadt a gyújtáskapcsolóba. Ennek az autótípusnak a sajátossága, hogy a kulcs kivételéhez határozottan befelé kell nyomni a kulcsot, ezután fordul el abba az állásba ahonna ki lehet húzni. De sajnos a kulcsszár amit kaptam a készlethez, 3 mm-el rövidebb mint a gyári emiatt a bicskakulcs háza megakadt a zárban mielőtt elfordult volna. Ki kellett csavarozni a szárat a bicskából, csak ezután szabadult ki. Mindegy, ezzel majd késpbb foglakozom.

A szerelés a kárpitok eltávolításával kezdődik, ami mindig izgalmas, sosem lehet tudni, hogyan is jön szét valójában. Hosszas óvatos feszegetés, patent kiütögetés után eltávolítottam a pótféklámpát, a kalaptartót és a kábelkörbács rögzítőit.

A központi zár vezérlője a csomagtartóban található ami szerelhetőség szempontjából üdvözlendő dolog. Gyárilag van helye egy másik doboznak is, oda fogom rögzíteni a vezérlőegységet. Szeretem amikor nem nekem kell szétfúrni a karosszériát, hanem vannak kialakítva rögzítési pontok amit használhatok,

A vezetékköteg szétbontása és a kapcsolási rajz megfejtésre után felszereltem a dobozt, odaillesztettem a vezetékeket, méretre vágtam, blankoltam és forrasztottam. Az összeszerelés előtt természetesen mindent kipróbáltam úgy a levegőben lógva.

A távirányítónak van csomagtér nyitó funkciója, ehhez vettem is mágneses felpattintót ami meg tudja húzni a csomagtérnyitó bowdent de sehogy sem találtam neki helyet. Egy régebbi központi zár motor viszont pontosan illeszkedett a csomagtérfedél egyik zugába úgyhogy inkább azt választottam.

A vezetékeket igyekeztem a gyári kötegekben, gégecsövekben húzni, legtöbbször sikerült is. Ezekkel viszont rengeteg idő elment, az indtásgátlóba már nem tudtam belekezdeni de a csomagtér világítását ami elég gyenge és mint a legtöbb autónát csak egy pontból világít, megtoldottam LED szalaggal. A gyari világtásra kötöttem a közel 1 m hosszü világító szalagot. ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy szinte nincs árnyék mert egyszerre csak 1-1 LED-et takarunk ki és a szalag még sok irányból világít.

Amikor minden megvolt, Tesa márkájú szőrös szigszalaggal körbetekertem az összes vezetéket amit megbontottam, jobb mint a gyári sima szigszalag.Visszapattintottam a kárpitokat. még egyszer ellenőritem a zárat, remekül működik minden funkció. :)

A táblázat most sem maradhat ki, mindenki kattintson bátran!

Akkumulátor csere

Cserben hagyott a Suzuki! Micsoda hazugságok vannak a világban. Még hogy a Suzuki megbízható, leállítom és nem indul be legközelebb....
Na álljon meg a menet! Az nem úgy volt! :)

Több mint 1,5 éve van meg az autó, sosem volt vele semmi komoly baj. Most viszont úgy jártam, hogy megálltam a mélygarázsban, felszaladtam a lakásba 10 percre és amikor indultam volna tovább, a kulcs elfordítását csak egy halk kattanás követte. Teljes sötétség a műszerfalon. Rögtön visszafordítottam a kulcsot alapállásba, nem tudtam mi történt. Az óra iluminátora lassan visszaerősödött, a rádió is újra szólni kezdett. Gyorsan felnyitottam a géptetőt, megnéztm nincs-e valahol zárlat, kerestem a füstöt de semmi. Rádtam újra a gyújtást, rögtön minden halvány lett. Az aksival lesz a baj. Felkapcsoltam a helyzetjelzőt, OK. Felkapcsoltam a tompított fényszórót. Halvány. A leállítástól eltelt idő alatt akkor sem tudott volna lemerülni ha minden fogyasztó bekapcsolva marard, de ilyen nem történt.
Felmentem a szerszámokért. Vittem le desztillált vizet és csiszolópapírt is, hátha csak a vízszint alacsony valamelyik cellában, vagy az érintkező átmeneti ellenállása nőtt akkorára hogy a terhelés hatására leesik a feszültség.
Leszereltem a rögzítőt, kicsavartam a kupakokat, a víz megvan minden cellában. A sarukat, érintkezőket megpucoltam, visszaraktam, lámpa fel, halvány. Vezetékeket megmozgattam, nem érintkezési hiba. Az akkut elkezdtem lökdösni és néha-néha felvillant erősen a lámpa. Ezek szerint az akku belsejében történt valami olyan szakadás ami miatt képtelen nagy áramot leadni.
Nincs mese, venni kell egy újat. Egyébként sem tudtam semmit az előéletéről. A szervízkönyvben nem szerepelt a csere, az eladó nem tudta megmondani mikor tették bele. Lehet 2 éves is, meg 10 éves is.

Az új akku vásárlásánál azt a filozófiát követtem, hogy a legnagyobb kapacitásút veszem, ami az adott helyre még éppen befér. Így esett a választás egy Exide Premium 53 Ah-ás darabra. Kedden történt a baleset, csütörtökre megvolt az új akku, a beszerelése nem okozott gondot.

Az új akkuval az autó pöccre indult, nem késtük le az esti mozit sem. :) Ilyen eset bárkivel, bármikor előfordulhat, ez nem az autó, nem a típus hibája. A szokásos téli aksielhalálozás egyszerűen hamarabb bekövetkezett. Szerencsém volt, mert nem a nyaralás alatt az autópálya egyik pihenőjében történt hanem a lehető legjobb helyen, a saját bérelt parkolóhelyemen.
A vonatkozó költségeket beírtam a táblázatba (karbantartás, javítás fül).

Az autó tehát megbízható!

Fékfolyadék, GPS

Az autó mint ahogy eddig is teszi a dolgát. Természetesen gyanús zörgések, mindig vannak, de úgy van az ilyenekkel az ember, hogy tudja melyik az amivel foglalkozni kell és melyik amivel nem.

Néhány hónapja az egyik éles bal kanyarban felvillant a kis felkiáltó jel a műszerfalon. A kézikönyv szerint ez a fékfolyadék alacsony szintjére figyelmeztet, tehát érthető, hogy miért csak kanyarban jelzett, mert akkor löttyent oldalra a tartályban a lötyi. Szemrevételezéssel ellenőriztem a tartályban a szintet és valóban a minimumon állt. Hmmm, ez baj lehet, valahova elszökik a rohadék. Megnéztem a csöveket, a főfékhengert, de semmi, cseppenésnek nyoma sincs. A pedál hosszas nyomás után sem mászott lejjebb. Érdekes, akkor mégsem szivárog...
Mivel nyaralni készültünk Horvátországba, nem kockáztattam, elvittem egy szervizbe, hogy nézzék át a fékrendszert. Korábban úgy terveztem, nyár végén lecserélem a fekfolyadékot, ki tudja volt-e a 16 év alatt akár egyszer is cserélve, de ha már a szervizben van, meghagytam, hogy átvizsgálás után, ha minden rendben van, cseréljék le. Ja és ha már ott van (ahogy az lenni szokott, a hipermarketben, bemegyünk egy kenyérért és tele lesz a kosár) cseréljék le a hűtőfolyadékot is.
A fékrendszer vizsgálatánál megállípították hogy a folyadék fogyását a fékbetétek kopása okozza, valőszínűleg amikor betétet cseréltek, nem állították be a szintet maximumra, ezért tudott lecsökkenni a fékbetét élettartamának első felében a szint a minimum alá.
A szerviznek ez rutin feladat, kicserélték mindkettőt, most néhány évig ezzel sem lesz gond. Már csak a kormányszervó rendszerben van az a hidraulikaolaj amivel vásároltam az autót, minden más folyadék szinte új.

A nyaralás előtt még kedves unokatestvéremnek köszönhetően gazdagabb lett a felszereltség egy GPS nyomkövető rendszerrel. Innentől kezdve valamennyi megtett kilométer rögzítve lesz. Király! :) Valamint beszereztem egy tetőcsomagtartót is biciklitartóval.

A horvátországi út kicsivel több mint 2000 km-t tett az órába, minden rendben volt az úton. Gyönyörű helyeken jártunk, megérte autóval menni. Sajnos légkondi nélkül szenvedés az utazás a nyári hőségben de túléltük. :)

A szerviz és az utazások költségeit természetesen most is felvittem a TÁBLÁZAT-ba. Az együtt töltött 1,5 év alatt szépen felkúsztak a költségek (üzaemannyaggal, garázs bérléssel és kalkulált értékvesztéssel együtt) 1.000.000 Ft fölé. Aki nem hiszi már kattinthat is!

Óra állása: 137.697 km

Műszaki vizsga

Túl vagyok az első műszaki vizsgán. Simán ment minden, ahogyan ezt egy ilyen Suzukitól megszoktuk. Ahogy eddig is, a Szabó Suzuki és Mazda márkaszervizbe vittem, ahol szombaton is el tudják végezni a vizsgálatot. És ami nagyon fontos, mielőtt megkezdődne a valódi vizsga, átnézik, hogy biztosra menjenek. A legnagyobb hiba talán a kiégett pótféklámpa izzó volt, ezt hamar kicserélték.

Korábban kértem szelepfedél tömítés cserét, valamit szelephézag állítást de akkor elmaradt, most viszont elvégezték. Hihetetlen, de a szelephézag nem megfelelősége okozta azt a furcsa hangot, amit én az automata váltónak tulajdonítottam. 2000-2500 rpm között távolról hallható ciripelő hangot adott, de csak terhelve. Ennek most vége, valamit az olaj sem szivárok a szelepfedél alól. Észrevették még, hogy a bal hátsó ablakemelő nem működik, ennek oka vezetékszakadás volt, természetesen kijavították. Ja és még egy dolog, a legutóbbi szerelés alkalmával eltört a motorház fedél kitámasztójának bepattintója. Ezt ingyen pótolták.

Van még néhány apróság ami miatt nem tökéletes az autó. Pl a hűtővízről, a fékfolyadékról és a szervó folyadékról semmi információm nincs, lehet hogy ezeket soha sem cserélték. A jövőben ezeket is pótolni fogom, a 16 éves olcsó és alacsony presztizsű autóm igyekezzen azt mutatni magáról: a sztereotípiák nem igazak! :)

A szerviz után egy gyors mosást csináltam, az autópályázástól tele volt bogárral az eleje. Na meg persze tisztán minden jobban mutat. :)

A költségeket természetesen most is felvittem a TÁBLÁZATBA!

Nyári kerékcsere

Ismét eljött a tavasz, felkerültek a nyári kerekek. A cserét magam végeztem, a kocsi gyári emelője segítségével. Szépen megemeltem mind a négy kereket külön-külön.

Természetesen a levett téli gumikból kipattintottam a beragadt kődarabokat, lepucoltam róluk a fékport, és befújtam bumiápolóval. Bónuszként le is folpakkoztam, mert a garázsban ahol tárolom, elég nagy por van.

Az nyárikat is lefújtam, bár ott még csak a belsejét, mert még a csere után elvittem lecsapatni nagynyomásúval.

A takaró közepeket csak készőbb tettem fel mert a letört fülek ragasztása még nem száradt meg. (felrakáskor megint letört egy, ha valaki tud szerezni ilyen felnihez való közepeket, azonnal értesítsen!)

A végén mindig meglepődöm mennyire sokat dob egy autó megjelenésén az alufelni, még akkor is ha gyári. Vagy igazán csak akkor? :D

Vezérlés csere

Az autó majdnem egy éve van a birtokomban de a használtautó vásárlók legfontosabb szabályát nem fogadtam meg: azonnal cseréld le a vezérlést. Elvileg 40000 km-rel ezelőtt volt cserélve de annak már több mint négy éve (és az is lehet hogy az a 40000 = 140000), nem kockáztattam tovább, elvittem a Szabó Suzukiba.

Egyébként az olajcsere is aktuálissá vált, 11000 km-t mentem az előző óta. Láttam némi olajszivárgást a motoron, úgy tűnik a szelepfedél tömítés elöregedett, felírtam a hibalistára. Valamit régóta hallok egy gyanús érces hangot 2000-2500 rpm között. Egy nagyon távoli hangot kell elképzelni, amely a hónapok alatt folyamatosan erősödött de még mindig csak az alig hallható kategóriába sorolnám. Félek hogy a váltóból jön, nézzenek rá erre is!

A szerelő aki meghallgatta a hangot, megnyugtatott, hogy ez nem váltó hanem szelephézag probléma. Be kell állítani és megszűnik. Valamint az első kerekek felől parkolásnál erős féknyikorgás hang hallatszott, ezt nem sikerült reprodukálni ott és akkor de a szerelő egy féktisztítást javasolt.

Szombat reggel otthagytam a kocsit, délután egyre kész is lett. Sajnos a vezérlés cseréje közben elbíbelődtek egy beragadt csavarral (de többlet munkadíjat nem számoltak fel érte ami jó pont) ezért a szelepfedél tömítésre és a szelephézag állításra nem maradt idejük. A vízpumpát nem kellett cserélni, még tökéletes állapotban volt. A féktisztítás valóban megszüntette a nyikorgást. J

A karbantartás költésgei és a felhasznált anyagok listája felkerült a táblázatba. Nyugodtan vizsgálja meg akit érdekel.