Téli gumi eladva, felkerült az új négyévszakos Nokian

Kevesebb mint egy hónap alatt lett vevő a téli kerekekre, ami nem csoda hisz ennyi pénzt igazából megérnek. Kicsit sajnáltam is eladni, mert elég jó állapotúak a lemezfelnik és nem biztos, hogy ha még egyszer szükségem lenne egy garnitúrára belőlük, találnék másikat, ami ugyanilyen szép.

Másik oldalról viszont, ha valamilyen okból újra visszatérek a cserélgetéshez, akkor a téli szettet is ugyanilyen hatküllős Borbet alufelnire tenném fel, mint amilyenre az új négyévszakos gumik kerültek, szóval tényleg nem kell az a lemezfelni.

A négyévszakos gumik közül a választás végül a Nokian WeatherProof-ra esett ami több négyévszakos gumiteszten is jó helyezést szerzett, többek között a Totalcar videós összehasonlítása is ennek a márkának a három típusát vette górcső alá. Az általános négyévszakos gumitesztek úgy zajlanak, hogy nem csak egymással hanem referencia téli, illetve nyári gumikkal is összehasonlítják őket, és a teljesítményük alig marad el ezektől. Ezt úgy kell érteni, mint ahogy például egy olcsóbb Hankook gumi elmarad egy drágább Continental-tól, van különbség, de minimális. Tehát ez a Nokian gumi a tesztek alapján megfelel egy középkategóriás szezonális abroncsnak. Ha szétnézünk a magyarországi parkolókban, a 8 évnél idősebb autókon már nem a prémium márkás gumiabroncsok vannak.

Az alufelniről közben lekerültek az 5 éves nyári gumik. Fater vette át őket a 10 éves sajátjai helyett. A mintázat alapján még legalább 3-4 évig ki fog tartani neki.

Ha már szabadon voltak a felnik, úgy döntöttem hogy kicsit megtisztítom őket. Eltávolítottam az ólomsúlyokat, a ragasztót óvatosan lekapartam és polírpasztával maradéktalanul eltüntettem a helyét is. A súlyok helyének csillogó látványán felbuzdulva eltávolítottam a peremeken lévő fekete guminyomokat és átkentem a felnik teljes felületét a polírpasztával. Az eredmény 99%-ig megegyezik egy új felniével. Azt a néhány apró sérülést nyilván nem tudta eltüntetni a polír de az eredmény akkor is hihetetlenül látványos lett.

A rászánt majdnem 5 munkaórától azt várom, hogy sokáig lepergessék magukról a vízcseppeket és a koszt.

A gumikat a Garázsmester Kft-től rendeltem mert náluk lehetett a legolcsóbban kapni, cserébe a szerelési áraik kicsit magasabbak de valamiből meg kell élniük. Egy alufelni felgumizása, a régi kerekek leszerelése, az újak felszerelése és nyomatékra húzása darabonként 3000 Ft-ba tehát összesen 12000 Ft-ba kerül.

Számításaim szerint 4-5 évet és 40-50.000 km-t ki kell bírniuk az abroncsoknak, ezzel anyagilag semmiképp nem járok jobban mint a szezonális gumikkal, de jelenleg úgy gondolom, fontosabb az, hogy hamarabb elkopjon, mint elöregedjen az abroncs. Nem szeretnék 6-10 éves gumikon furikázni, volt már olyannal tapasztalatom, veszélyesen csúszóssá tud válni mind a nyári mind a téli gumi 7-8 éves korára. Most legalább azt is megtapasztalhatom milyen egy négyévszakos abroncs viselkedése hosszútávon.

Mivel szezonon kívül vagyunk, a gumisnál pangás volt a műhelyben, szép komótosan, nem kapkodva végezték a szerelést. Mondjuk az elég furcsa volt hogy szinte folyamatosan dohányzott valaki odabent, néha többen is. Aki nagyon nem bírja a cigifüstöt, az ne hozzájuk vigye az autóját kerékcserére.

A végeredmény nagyon jól néz ki, az új dolgok valahogy mindig kívánatosak. Igaz ez a gumiabroncsokra is, az oldalfal fekete, a futófelület szőröcskés, ezek nagyon jól állnak a Swiftnek.

Nokian WeatherProof 165/65R14 T79: 16477 Ft/db
Szerelés alufelnire, centrírozás, új szelepek, autóra szerelés: 3000 Ft/db
Összesen: 77908 Ft

Km óra állása: 157.616 km

A gumi ára és a szerelés költsége most is bekerültek a táblázatba és megtalálhatók a spritmonitoron is.

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!