A táblázat

Sokan nem hiszik el, mennyire drága autóval járni, amikor összehasonlítják a tömegközlekedéssel gyakran csak az üzemanyagot veszik figyelembe, mint költség pedig az autózás sokkal többe kerül, mint a tankolások összessége. Készítettem egy táblázatot, amit folyamatosan vezetek mióta megvettem az autót. Ebben felírok minden olyan költséget, ami azért keletkezik, mert birtoklom vagy mert használom az autót, és segít abban is, hogy a rendszeres karbantartások időben el legyenek végezve. Ezeket a költségeket visszaosztva a megtett kilométerrel, megkapjuk, hogy egy adott útszakasz megtétele, várhatóan mennyi költséget fog jelenteni. Segít az Oszkáros hirdetéseknél is kikalkulálni a hozzájárulást (habár az piaci alapon működik, annyit kell kérni, mint a többiek).

Legalább egy évnyi adat kell, sőt, a két éves vizsgáztatási ciklus miatt inkább két év adataira van szükség ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a várható költségekről, de a táblázatot folyamatosan nézegetve is megdöbbentő összegek bukkannak fel.

A kiszamolo egyik bejegyzésében, ami a totalcar-on is megjelent, nagyon jól leírja az egész jelenséget. Ő is ajánl egy táblázatot, amit érdemes töltögetni.

A táblázat One Drive-on van és folyamatosan frissítem (a bloggal ellentétben az nincs lemaradva), ha valakit érdekel, hüledezzen kedvére! Továbbá az autóm adatainál is megtekintheto.
Kommentek

Hepp Ádám

Hát igen. Az új autónak én is elkezdtem táblázatban vezetni a költségeit. Szépen különszedve, hogy mennyi megy el fenntartásra, alkatrészre stb. Meglepő dolgokat látni úgy, hogy az utolsó csavart is felviszem a táblázatba. Ellenben így könnyen kalkulálható.

Zsó

há! ilyet én is vezetek - igaz nem csak az autó költségeire...
a C5-össel még csak alig több, mint 8000 km-t mentem, így a kezdeti javításokkal, és horribilis gumiárakkal elég magasra jön ki a kilométerköltség: 0,39€ :)
Viszont ez a kévetkező olajcseréig - ha semmi komolyabbat nem kell cserélni -, le fog csökkenni 20 cent közelébe. No persze ebben nincs benne az autó értékvesztése, de azon kívül minden. Az meg már a horribilis német biztosítási díjakkal is pariban lesz a te 67 Ft/km-eddel :)

Muki

Zsó #56243:
Az értékvesztés nekem sincs beleszámolva de az 550e-nél nem lehet több! :D
Nálam az egyik ami nagyon sok az a fogyasztásból adódó költség, a másik pedig a teremgarázs bérléséből adódó költség, ami az "extrák ás fejlesztések" rovatot növeli. Gondolom neked abban a 39 centben nincs benne a teremgarázs.
Valamit én a nem nyilvános táblázatomba felírom a telekocsizásból adódó bevételeket, az jelenleg 25%-a a teljes benzinköltségnek. Ezért a saját ráfordításban a használati költség rovar "csak" 40Ft/km. :D

Muki

Zsó #56243:
És amit én egyszerűen nem tudok bevállalni, ha valami megáll valami nagyobb cucc egy ilyen fiatal autóban, a szervizszámla 5-600e is simán lehet.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!